Postup:
Brokolici rozkrájíme na několik dílů a dáme do vroucí osolené vody a povaříme do měkka. Pak ji scedíme a necháme vychladnout. Vychladlou brokolici rozmačkáme šťouchadlem a přidáme ostatní zeleninu - nadrobno nakrájený řapíkatý celer a nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které vymačkáme přebytečnou vodu. Poté přidáme bílek, pepř, sůl, či jiné oblíbené koření - skvělá je také majoránka a trošičku česneku. Dále přimícháme již ve vodě nabobtnaná chia semínka a psyllium. Placky doporučuji okořenit výrazně - vynikající je třeba ocet 7-bylinný, který se dá koupit např. v Tesko - dá placičkám příjemnou, mírně nakyslou příchuť jako má kváskový chléb. Pokud by bylo těsto moc řídké, můžete přisypat ještě psyllium.
Z těsta tvořte placky, které dávejte na plech s pečícím papírem, a pečte cca 20 minut při 180 °C dokud nebudou shora pěkně zlatavé. Placky jsou křehké a vláčné, ale po chvilce chladnutí drží krásně pohromadě.
Varianta Proteinové zeleninové placičky
Do těsta na zeleninové placky přidáme místo chia semínek a psyllia směs připravenou dle návodu na proteinový chléb, nebo bramborák a umícháme hustou hmotu (asi jako na karbanátky).
Ve 3. fázi je možné vyměnit za jemně drcené ovesné vločky (2 lžíce) nebo vařený rozšťouchaný brambor.
Brokolici rozkrájíme na několik dílů a dáme do vroucí osolené vody a povaříme do měkka. Pak ji scedíme a necháme vychladnout. Vychladlou brokolici rozmačkáme šťouchadlem a přidáme ostatní zeleninu - nadrobno nakrájený řapíkatý celer a nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které vymačkáme přebytečnou vodu. Poté přidáme bílek, pepř, sůl, či jiné oblíbené koření - skvělá je také majoránka a trošičku česneku. Dále přimícháme již ve vodě nabobtnaná chia semínka a psyllium. Placky doporučuji okořenit výrazně - vynikající je třeba ocet 7-bylinný, který se dá koupit např. v Tesko - dá placičkám příjemnou, mírně nakyslou příchuť jako má kváskový chléb. Pokud by bylo těsto moc řídké, můžete přisypat ještě psyllium.
Z těsta tvořte placky, které dávejte na plech s pečícím papírem, a pečte cca 20 minut při 180 °C dokud nebudou shora pěkně zlatavé. Placky jsou křehké a vláčné, ale po chvilce chladnutí drží krásně pohromadě.
Varianta Proteinové zeleninové placičky
Do těsta na zeleninové placky přidáme místo chia semínek a psyllia směs připravenou dle návodu na proteinový chléb, nebo bramborák a umícháme hustou hmotu (asi jako na karbanátky).
Ve 3. fázi je možné vyměnit za jemně drcené ovesné vločky (2 lžíce) nebo vařený rozšťouchaný brambor.